piątek, 4 stycznia 2013

Leczo z frankfurterkami

Tym razem potrawa, którą zrobiłam jakiś czas temu - była jeszcze dobra, w miarę tania papryka - leczo. Pewnie nie powinnam wrzucać teraz, skoro nie ma sezonu, ale to takie piękne, kolorowe danie, a za oknem jest tak szaro i ponuro (i nawet nie ma śniegu), że postanowiłam pozaklinać trochę rzeczywistość. Moja wersja jest z frankfurterkami, ziołami i tabasco, więc bardzo nieortodoksyjna, ale smakuje fantastycznie, a to liczy się najbardziej. Na marginesie, Alastor twierdzi że frankfurterki to frankfuterki, ale co on tam wie (a korekta Mozilli zgadza się ze mną i podkreśla na czerwono).

Leczo z frankfurterkami
Składniki (na duuuuży gar):

2 kg kolorowych papryk (u mnie wyszło po ok. 700 g każdego koloru)
500 g surowych frankfurterek
350 ml passaty pomidorowej (jakieś pół butelki)
2 ząbki czosnku
opcjonalnie 1 mała cebula (wolę bez, ale skoro są tacy co bez nie mogą...)
1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
opcjonalnie kilka kropli tabasco
po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
sól, pieprz
oliwa

Przy gotować warzywa: czosnek i cebulę drobniutko posiekać, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki ok. 2x2 cm. Frankfurterki pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm. Do dużego garnka o grubym dnie wlać 2 łyżki oliwy i podsmażyć czosnek i kiełbaski, a następnie dodać cebulę i lekko podsmażyć. Dodać pokrojone papryk, zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 3 minuty. Zalać passatą, przykryć i dusić aż papryka całkiem zmięknie. Można użyć też pomidorów świeżych lub z puszki jednak jeśli passata jest dobrej jakości, nie ma różnicy w smaku, a zdecydowanie ułatwia życie (czytaj: nie ma skórek i pestek i nie trzeba rozgotowywać :). Ok. 20 min. przed końcem duszenia doprawić paprykami, pieprzem i ziołami. Posolić należy pod sam koniec - jeśli posolimy za wcześnie, część płynu pewnie jeszcze odparuje i łatwo można przesolić. Podawać z białym pieczywem.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam leczo, wczoraj zajadałam na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalne, na pewno spróbuję taką wersję przygotować :) Moje przepisy na leczo znajdziesz na http://leczo.net.pl :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...