środa, 16 stycznia 2013

Krem brukselkowy

Kolejny brukselkowy przepis. Tym razem na zupę. Zawdzięczam go mamie, która zaprowadziwszy w rodzinnym domu dietę zaczęła poszukiwania zdrowych i urozmaiconych dań. Wyszło pysznie, w sumie sezonowi i ekonomicznie - brukselka kosztuje 5 zł za kilogram. W razie wątpliwości, boczek to mój autorski wkład, w oryginalnym przepisie nie był przewidziany :)


Krem brukselkowy
Składniki na obiad dla 2 osób:

500 g brukselki
500 ml rosołu (nie ma znaczenia jaki, może być nawet woda)
gałka muszkatołowa
szczypta ostrej papryki
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
opcjonalnie 100 g boczku

Brukselkę obrać - odciąć nóżki i zdjąć zewnętrzne liście, przekroić na połówki i opłukać, a następnie ugotować do miękkości w rosole. W tym czasie boczek pokroić w słupki i usmażyć na skwarki. Cześć połówek brukselki odłożyć, resztę ostudzić zmiksować z rosołem na gładki krem i doprawić. Dołożyć pozostawione połówki i podgrzać. Podawać posypane skwarkami lub z drobnymi grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...