piątek, 10 maja 2013

Klasyczna domowa lemoniada

Dziś w Krakowie kolorowy pochód juwenaliowy. Ciepło. Wręcz gorąco. Wreszcie czas na lemoniadę. I nie mówię tutaj o kolorowych płynach zawierających głównie syrop fruktuzowo-glukozowy, a o prawdziwej domowej lemoniadzie.

Klasyczna domowa lemoniada
Składniki na niecały 1 litr napoju:

sok wyciśnięty z 2 limonek
sok wyciśnięty z 2 cytryn (łącznie ok. 180 ml)
6-7 łyżek białego cukru (lub więcej jeśli chcemy słodszy napój)
1 limonka
1 cytryna
szklanka lodu (w kostkach)
woda niegazowana o neutralnym smaku do dopełnienia (mocno schłodzona)

Cukier rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody i odstawić do ostygnięcia. Cytrynę i limonkę sparzyć wrzątkiem, wyszorować i pokroić na grubsze plastry, a plastry na ćwiartki. W litrowym dzbanku umieścić lód i pokrojone owoce, dolać sok i rozpuszczony cukier, a następnie dopełnić wodą i wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić. Podawać natychmiast.

Można na tej bazie zrobić również wersję imbirowo-miętową.

2 komentarze:

  1. Robiłam wczoraj taką lemoniadę, tylko prawie bez cukru, cudownie orzeźwia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dlaczego nie z miodem? Bo "cukier krzepi"? :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...